Belastingvrij bijverdienen 2024

person using silver MacBook

Klinkt dat niet hemels? Belastingvrij bijverdienen? Precies, dat vinden wij ook. Toch is dit niet iets wat je zomaar mag doen. We leven immers in Nederland, nietwaar? Het land met tig regeltjes en nog meer uitzonderingen op die regeltjes, om het ons maar lekker moeilijk te… ehm… om ervoor te zorgen dat het allemaal in goede banen wordt geleid.

In deze blog zullen we je in elk geval alles vertellen over belastingvrij bijverdienen in 2024. We doen dit, omdat we zo hopen dat je fijn genoegen kan nemen met een extra zakcentje. Een zakcentje waar je wellicht wat van haalt voor je geliefde of er simpelweg zelf van geniet. Scroll gauw door en kom er snel achter wat wij hierin voor je kunnen betekenen.

Enkele punten op een rijtje

Allereerst willen we een paar punten op een rijtje zetten, die je helpen om straks te begrijpen waarom en hoe je wel of juist niet belastingvrij kan verdienen. Zo is het goed om te vermelden dat elke Nederlander belasting betaald. Dit doe je soms als ‘automatisch’, zonder dat je door hebt (denk aan belastingen die je over je loon betaald) en soms ook heel bewust (herinner je nog de brief over de waterschapsbelasting van laatst?). Dat je zomaar belastingvrij zou kunnen bijverdienen, is dus niet aan de orde. Verder is het handig dat je kennis hebt van het volgende:

  • Schenking
    Middels een schenking kunnen familieleden bepaalde bedragen belastingvrij of tegen een laag belastingpercentage schenken. Echter zijn hier wel bepaalde regels aan verbonden, zo is een jubelton vanaf 2024 van de baan geschoven.
  • Bijbaantjes
    Mocht je meer verdienen middels bijbaantjes naast je ‘echte’ baan, dan betekent dat niet zomaar dat je dat niet aan de belastingdienst hoeft te melden. Ook dit valt onder het kopje ‘inkomen uit loon’.

Kijk aan, nu je op de hoogte bent van bovenstaande punten, is het tijd om verder te gaan naar de getallen die bij belastingvrij verdienen horen.

Regels bij belastingvrij verdienen

Afhankelijk van wie je ben en wat je doet in ons land, zal je wel of niet belastingvrij kunnen verdienen. Allereerst scheppen we duidelijkheid voor een aantal expats in ons land.

Expats

Werknemers uit het buitenland hebben te maken met de zogeheten 30%-regeling. Wanneer zij meer dan €46,107 per jaar verdienen, kunnen ze op grond van bepaalde voorwaarden een vergoeding krijgen van maximaal 30% van hun loon, voor een periode van 5 jaar lang. Deze vergoeding zou de kosten moeten dekken voor levensonderhoud, huisvesting en bijvoorbeeld zoiets als reiskosten.

Het gaat overigens echt om expats. Deze mensen zijn slechts tijdelijk hier, dragen met hun kennis bij aan de Nederlandse samenleving en economie en gaan daarna weer naar huis. Ze hebben vaak in hun land van afkomst gewoon een huis (en gezin) wat ze moeten onderhouden, vandaar die regeling. Overigens zorgt de werkgever ervoor dat dit allemaal is geregeld.

Schenkingen

Is dat even fijn? Een persoon mag per jaar gewoon een x bedrag belastingvrij schenken. In 2024 is dat nog weer wat hoger ten opzichte van voorgaande jaren. Het gaat om:

  • €6.633, waarbij de ouders aan het kind schenken en het kind zelf beslist wat hij of zij ermee doet
  • €2.658, waarbij iemand aan een ander persoon schenkt en de ontvanger zelf beslist wat hij of zij ermee doet

Er is ook een regeling van de verhoogde vrijstelling. Echter kan iemand maar 1 keer in zijn of haar leven gebruik maken van deze vrijstelling. Althans, stel je voor dat je de verhoogde vrijstelling van je ouders ontvangt, dan kan je het niet nog een keer krijgen van hen, maar bijvoorbeeld wel van een tante. Het belastingvrije bedrag gaat echt om tienduizenden euro’s. Maar, er zijn zoveel regels aan verbonden dat je die beter op de website van de Belastingdienst kan bekijken.

Loonbelasting

Over een gedeelte van je loon betaal je geen belasting. Dit wordt uitgerekend middels de arbeidskorting en heffingskorting. Op hoeveel korting dit uiteindelijk neerkomt, is voor ons niet uit te rekenen. Dit heeft ermee te maken dat wij jouw financiële situatie niet kennen. We weten niet hoeveel er binnenkomt en ook niet of dat op of onder een bepaalde grens ligt. Raadpleeg een adviseur bij jou in de buurt voor het juiste advies.

Geld verdienen naast je werk

En dan is er nog een belangrijk onderwerp waar we het nog even over moeten hebben. Dat is namelijk wanneer je geld verdient, naast je werk. Denk bijvoorbeeld aan het verkopen van kleding op Vinted of het verkopen van een kast op Marktplaats. In ieder geval geef jij het voorwerp een tweede leven en denk je in die zin goed bezig te zijn.

Zolang je het item niet voor meer verkoopt dan het in eerste instantie waard is en geen eigen producten of diensten levert, kan het weinig kwaad. Als je twijfelt of de Belastingdienst het ziet als een inkomstenbron, dien je met hen contact op te nemen. We geven je twee voorbeelden, waarin je je vast wel herkent:

  • Je gaat verhuizen en verkoopt het frame van je bed. Je verdient er 1x geld aan en kan weer door met je leven. De Belastingdienst zal dit niet als een losse inkomstenbron zien.
  • Je zoekt actief naar bedframes, koopt ze op en verkoopt ze vervolgens voor een hogere prijs. Dit doe je op regelmatige basis en je verdient er zeker wat aan. De Belastingdienst zal dit zien als inkomstenbron. Je moet belasting betalen.

Let op: dit zijn twee fictieve situaties. Er kan geen recht aan worden ontleend en verkopen op dit soort manieren is en blijft altijd je eigen verantwoordelijkheid, niet de onze.

Conclusie

Goed. Kan je in 2024 belastingvrij (bij)verdienen? Ja, dat kan. Maar dat gaat helaas niet zo gemakkelijk als je wellicht zelf in eerste instantie dacht. Controleer bij twijfel altijd de website van de belastingdienst of, misschien nog wel beter, bel ze even op om een aantal dingen te checken. Kennis inwinnen bij iemand als een financieel adviseur, zal ook geen kwaad kunnen.

Wellicht ook interessant