Flexibiliteit van een onderneemster met de zekerheid van een contract 

two women using laptops

Het kan in verschillende situaties interessant zijn om alvast eens vooruit te kijken. Blijf je ondernemen tot je met pensioen gaat, of kies je bij bijvoorbeeld een gezinsuitbreiding voor meer zekerheid bij een vaste werkgever? Ook wanneer je momenteel voor één of twee opdrachtgevers werkt is dit interessant. De naleving van de wet DBA zal de komende jaren strenger worden, waardoor veel freelance contracten straks niet meer zijn toegestaan. Het kan het voor jou interessant maken om nu alvast te zoeken naar vastigheid. Meer vastigheid hoeft niet direct te betekenen, dat de volledige flexibiliteit van het leven als ondernemer kwijtraakt. Kijk bijvoorbeeld eens naar Flexwerk zorg in Eindhoven, waar je de mogelijkheid geboden wordt om zelf diensten in te plannen. Dit artikel vertelt je er meer over. 

Zelf kiezen wanneer je de diensten bij je werkgever inplant 
Wie als Flexmedewerker in de zorg in Eindhoven aan de slag gaat heeft de keuze uit een groot aantal werkgevers. De vraag naar zorgpersoneel nam de afgelopen jaren op hoog tempo toe; het aantal openstaande vacatures in deze sector is vele malen groter dan het aantal werkzoekenden. Het maakt dat werkzoekenden profiteren van enige vorm van luxe, je kunt solliciteren op een functie die echt bij je past. 

Kijk bijvoorbeeld eens naar Archipel Flex. Je bepaalt hierbij zelf hoeveel uur je wekelijks wilt werken, wat al kan vanaf vier uur. In plaats van een contract met een vast aantal uren, kan ook een 0-urencontract een optie zijn. Vervolgens plan je de diensten per week zelf in via een handig online portaal. Op deze manier houd je in zekere zin de vrijheid van het zelfstandig ondernemen, maar heb je meer zekerheid op het gebied van je inkomen. 

Wet VBAR vanaf begin 2026 van kracht 
De verwachting is dat vanaf 1 januari 2026 de nieuwe wet VBAR, Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden, van kracht wordt. Dit betekent voor zzp’ers dat er strengere eisen worden gesteld aan het zelfstandig ondernemen. Bij de zelfstandigen die niet aan deze eisen voldoen is er mogelijk sprake van schijnzelfstandigheid. Dit betekent concreet dat een opdrachtgever de werknemer in dienst moet nemen om samen te kunnen blijven werken. Het moet zelfstandigen beter beschermen tegen de risico’s die zij lopen. Voor een werkgever is het in dienst nemen van zo’n zzp’er niet altijd mogelijk, wat betekent dat de samenwerking eindigt. Met name zzp’ers met een beperkt aantal opdrachtgevers of zzp’ers die hun werktijden niet volledig zelf kunnen bepalen lopen het risico hiermee te maken te krijgen. 

Wellicht ook interessant