Nee, het is helemaal niet gezegd dat je bedrijf onveilig is. Maar er zijn altijd verbeteringen te vinden. Daar gaat dit artikel je bij helpen. Als ondernemer word je immers constant uitgedaagd. Niet alleen op het gebied van nieuwe producten en klanten, maar ook met betrekking tot de veiligheid. Om een voorbeeld te noemen, cybercriminelen weten steeds weer nieuwe haakjes te vinden om bedrijven te hacken. En dit is maar een van de vele uitdagingen. Deze vijf tips kan je dan ook goed gebruiken.
Zorg voor voldoende kennis
Er kan altijd iets onverwachts gebeuren. Dan is het wel handig als je weet wat je moet doen. Het kan dan ook geen kwaad om het aanbod van Novanorm veiligheidstrainingen eens te bekijken. Je kunt allerlei trainingen volgen, zoals EHBO en Risico inventarisatie en -evaluatie, beter bekend onder de afkorting RI&E. Het is een goed idee om niet in je eentje te gaan, maar ook de nodige personeelsleden mee te nemen naar de training. Hoe meer leidinggevenden op de hoogte zijn van veiligheidsmaatregelen en -oplossingen, hoe beter dat is.
Zorg voor voldoende BHV’ers
Voor bedrijven is het verplicht om bedrijfshulpverleners, oftewel BHV’ers, in dienst te hebben. Hoeveel dat er zijn, hangt af van de grootte van je bedrijf en het soort werk dat verricht wordt. Er zit geen maximum aan. In dit geval is het goed om er zoveel mogelijk te hebben. Een ongeluk zit in een klein hoekje. En je wilt absoluut voorkomen dat er geen BHV’er in de buurt is. Nu zijn er meerdere mogelijkheden om een cursus te volgen. Online zijn er genoeg opties, net als fysiek. De trainingen worden verspreid door het land gegeven. Voor Brabanders is er bijvoorbeeld een BHV cursus in Eindhoven.
Een veiligheidsplan met een expert
Voorkomen is beter dan genezen. Een veiligheidsplan speelt hier een belangrijke rol in. Wil je het goed aanpakken, dan nodig je een expert uit. Samen maken jullie een analyse van het bedrijf en waar de knelpunten zitten. Zo krijg je een goed beeld van je bedrijf. Het hoeft trouwens niet bij één expert te blijven. Om een voorbeeld te noemen, brandveiligheid en cyber security zijn verschillende takken van sport.
Zorg voor bewustwording
Met alleen een goed veiligheidsplan ben je er nog niet. Bewustwording van je personeel is minstens zo belangrijk. Wanneer je medewerkers zich niet bewust zijn van de gevaren, is het wachten tot het moment waarop het misgaat. Houd daarom regelmatig bijeenkomsten, bijvoorbeeld eens per kwartaal. Je laat zien hoe het veiligheidsplan eruitziet en oefent noodsituaties, zoals een brand. Wanneer iedereen zich bewust is van de veiligheidsmaatregelen is de kans op ongelukken een stuk kleiner.
Een open cultuur
Tot slot iets heel anders. De laatste jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor de veiligheid op de werkvloer. Specifiek gaat het dan over de mentale veiligheid van je medewerkers. Door een cultuur te creëren waarin iedereen zich veilig voelt, zorg je ervoor dat je personeel gelukkig is. Daar heeft iedereen baat bij.