10 zakelijke bespaartips waar je misschien nog niet over na had gedacht

a glass jar filled with coins and a plant

Als ondernemer weet je hoe belangrijk het is om goed op de kosten te letten. Soms lijkt het alsof je alle bespaar opties al hebt uitgeput, maar er zijn vaak nog mogelijkheden waar je misschien nog niet aan hebt gedacht. Of je nu net begint als ondernemer of al jaren in het vak zit, kostenbesparingen blijven relevant om je bedrijf financieel op orde te houden. Van slimme investeringen tot creatieve manieren om je uitgaven te verlagen. Ook minder voor de hand liggende kosten, zoals zakelijk afval en energieverbruik, kunnen een groot verschil maken in je maandelijkse uitgaven.

1. Verminder zakelijk afval

Een van de grootste verborgen kostenposten voor bedrijven is zakelijk afval. Veel ondernemers realiseren zich niet hoeveel geld er wordt verspild aan inefficiënt afvalbeheer. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van MKB-afval en hoe je deze kunt optimaliseren. Door je afvalstromen beter te scheiden of door te kiezen voor een flexibeler contract met je afvalverwerker, kun je jaarlijks flink besparen. Bovendien is het goed voor het milieu, wat steeds meer klanten en partners waarderen. Kijk eens kritisch naar de hoeveelheid afval die je produceert en of hergebruik of recycling mogelijk is.

2. Stap over op energiezuinige apparaten

Een eenvoudige, maar vaak over het hoofd geziene manier om kosten te besparen is door te investeren in energiezuinige apparaten. Apparatuur zoals computers, printers en verlichting kunnen je energierekening flink doen stijgen. Hoewel de initiële investering soms hoger ligt, verdien je dit vaak snel terug door de lagere energiekosten. Daarnaast zijn er vaak subsidies of belastingvoordelen beschikbaar voor bedrijven die investeren in duurzaamheid.

3. Evalueer je abonnementen en licenties

Veel bedrijven hebben te maken met een scala aan abonnementen en softwarelicenties. Het komt vaak voor dat je voor bepaalde diensten of programma’s betaalt die je eigenlijk niet meer gebruikt, of waar goedkopere alternatieven voor zijn. Neem de tijd om periodiek al je abonnementen en licenties door te lichten. Schrap wat je niet nodig hebt of zoek naar voordeligere opties die dezelfde functionaliteiten bieden.

4. Kies voor flexibele werkplekken

De pandemie heeft laten zien dat veel werkzaamheden prima vanuit huis kunnen worden uitgevoerd. Door flexibeler om te gaan met fysieke werkplekken, kun je flink besparen op de huur van kantoorruimte. Overweeg om gedeeltelijk of volledig over te stappen op thuiswerken of een hybride model waarbij werknemers enkele dagen per week vanuit huis werken. Je kunt eventueel ook kiezen voor coworking-plekken of gedeelde kantoorruimtes, wat veel voordeliger kan zijn dan een eigen kantoor.

5. Maak gebruik van freelance krachten

In plaats van fulltime personeel aan te nemen, kan het voordeliger zijn om met freelancers te werken. Voor specifieke projecten of tijdelijke pieken in werkdruk kunnen freelancers een ideale oplossing zijn. Je betaalt alleen voor de uren die daadwerkelijk worden gewerkt, zonder de bijkomende kosten van een vast dienstverband zoals verzekeringen en pensioenbijdragen. Bovendien kun je met freelancers gemakkelijker opschalen of afschalen wanneer nodig.

6. Beheer je voorraad efficiënter

Te veel voorraad betekent dat je kapitaal vastzit in producten die misschien niet meteen verkocht worden. Aan de andere kant kan te weinig voorraad leiden tot gemiste verkoopkansen. Het vinden van een goede balans is van belang om kosten te besparen. Een strakke voorraadbeheer software kan je hierbij helpen. Deze tools geven je inzicht in welke producten goed lopen en waar je mogelijk op kunt besparen door minder voorraad aan te houden.

7. Deel inkoop met andere ondernemers

Vooral kleinere bedrijven kunnen profiteren van gezamenlijke inkoop. Door samen te werken met andere ondernemers in jouw branche of regio, kun je grotere hoeveelheden inkopen tegen lagere prijzen. Dit geldt niet alleen voor producten, maar ook voor diensten zoals internet, verzekeringen en zakelijk afvalbeheer. Zo kun je als klein bedrijf toch profiteren van de schaalvoordelen die normaal gesproken alleen voor grotere bedrijven zijn weggelegd.

8. Automatiseer repetitieve taken

Automatisering is tegenwoordig een van de meest effectieve manieren om tijd en geld te besparen. Denk aan boekhoudsoftware die automatisch facturen verstuurt of voorraadbeheersystemen die je precies laten weten wanneer je nieuwe bestellingen moet plaatsen. Door handmatige, tijdrovende processen te automatiseren, bespaar je niet alleen op personeelskosten, maar voorkom je ook fouten die tijd en geld kosten om te herstellen.

9. Onderhandel met leveranciers

Het loont altijd om met je leveranciers in gesprek te gaan over de kosten. Vaak zijn prijzen onderhandelbaar, vooral als je een vaste klant bent. Leveranciers willen hun klanten behouden, en vaak is er meer speelruimte dan je denkt. Probeer kortingen te krijgen door in bulk in te kopen of door langere contracten af te sluiten. Vergeet niet om regelmatig je bestaande contracten te herzien om te zien of er betere deals beschikbaar zijn.

10. Minimaliseer reiskosten

Met de toename van digitale vergaderingen en remote werk, is het tegenwoordig vaak niet meer nodig om constant fysiek op pad te zijn. Dit kan je bedrijf veel besparen op reiskosten zoals benzine, parkeren en vliegtickets. Overweeg of een videocall een goed alternatief is voor een fysieke afspraak, en reis alleen als het echt nodig is. Ook openbaar vervoer of carpoolen kan een goedkoper en milieuvriendelijker alternatief zijn voor zakelijke reizen.

Slim besparen is groeien

Kosten besparen betekent niet altijd dat je moet inleveren op kwaliteit. Vaak gaat het om het maken van slimme keuzes en het efficiënter inrichten van je bedrijfsprocessen. Door creatief te denken en kritisch naar je uitgaven te kijken, kun je als ondernemer zorgen voor een financieel gezonde basis zonder concessies te doen aan je groei. Start vandaag nog met het toepassen van deze tips en ontdek hoeveel winst je kunt behalen met kleine aanpassingen!

Wellicht ook interessant

Wat is decaf koffie?

Decaf koffie, ook wel cafeïnevrije koffie genoemd, is koffie waaruit bijna alle cafeïne is verwijderd. Maar