Zo word je financieel onafhankelijk en ga je eerder met pensioen

Zie je het niet zitten om een leven lang te werken en pas op je 67e of misschien zelfs wel op je 70e pas met pensioen te mogen? Als je nu slimme keuzes maakt met betrekking tot je financiën, kun je wellicht veel eerder met pensioen gaan. Er is een principe dat ‘FIRE’ heet, waarmee je financieel onafhankelijk kan worden. Het heeft als doel dat je eerder met pensioen kan. Maar let op: niet iedereen kan zomaar FIRE worden.

Vervroegd met pensioen dankzij FIRE

De afkorting FIRE betekent: ‘Financial Independence, Retire Early’. Wil je meer weten over pensioen, dan hebben we in dit artikel wat nuttige informatie voor je. Want juist door vroeg na te denken over met pensioen gaan, ligt op jongere leeftijd met pensioen gaan meer binnen handbereik. De term FIRE dekt overigens een veel grotere lading: meer vrijheid om te bepalen wat je zelf met je leven doet en wanneer je wat doet. Ben je – losjes vertaald – financieel onafhankelijk, dan kun je zelf kiezen of je wel of niet wil werken. Daarvoor heb je flink wat geld nodig en het is niet voor iedereen weggelegd. Meteen een misverstand uit de wereld helpen: FIRE betekent niet dat je zo snel mogelijk rijk wordt. Met veel tegenzin naar een goedbetaalde baan gaan, is moeilijk vol te houden.

Financieel onafhankelijk zijn

Als je FIRE wil zijn, dan wil je een levensstijl waarin je meer ruimte krijgt om ook andere dingen te doen. Dat betekent niet dat je op een luxe jacht op de Bahama’s je leven slijt. Je kunt bijvoorbeeld ook FIRE worden, zodat je meer tijd hebt om te reizen, tijd hebt voor je gezien of nieuwe hobby’s kan ontdekken. Volgens aanhangers van FIRE kan iedereen financieel onafhankelijk worden, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Je hebt er meestal wel een goede baan met een flink salaris voor nodig, anders wordt het al snel onbereikbaar. Bovendien moet je goed inzicht in je financiële situatie hebben. 

Hoe kun je FIRE worden?

Er zijn verschillende manieren om FIRE te worden. Het begint met een goede baan, zodat je een goed inkomen hebt. Als je namelijk snel meer geld binnenkrijgt, kun je ook gemakkelijker het geld beheren. Je vermogen groeit dan immers snel. Maar let op: ga niet op zoek naar een baan waar je veel geld mee verdient, maar die je niet leuk vindt. Er is één ding altijd belangrijker dan geld, en dat is je mentale en fysieke gezondheid.

Als je een inkomen hebt, is het belangrijk dat je begint met sparen. Geef je net zoveel geld uit als er binnenkomt, dan wordt het moeilijk om het FIRE-principe te hanteren. De bedoeling is dat je de koningin van het budgetteren bent, en daardoor heel weinig geld uitgeeft. Met het geld dat je overhoudt, kun je bijvoorbeeld gaan beleggen. Je moet dus zeker niet bang zijn om het geld voor je te laten werken. Op die manier kun je een hoger rendement halen en kun je jezelf een leven lang geld laten uitkeren. Bovendien kun je er ook voor kiezen om een passief inkomen te genereren. Dan hoef je er zelf weinig voor te doen, maar komt er wel iedere maand geld binnen. Denk bijvoorbeeld aan het verhuren van vastgoed.

FIRE bereiken

Droom je van een vroeg pensioen? Je bent niet de enige. Tweederde van de Nederlanders wil eerder met pensioen. Hoe snel je FIRE kunt worden, is behoorlijk afhankelijk van je persoonlijke situatie. Als je minder geld nodig hebt om te leven, kun je meer geld investeren in bijvoorbeeld beleggingen. Kun je vanuit een ander land je werk uitoefenen, en is dat land veel goedkoper om in te leven, maar houdt je wel hetzelfde inkomen? Dan ben je heel goed bezig om invulling te geven aan deze methode. Maar hoe weet je of je al FIRE bent? Er zijn immers ook mensen die het liefst iedere week uit eten gaan en van een luxe vakantie willen genieten. Het bereiken van de FIRE-status is dan wel wat lastiger.

Je kunt als vuistregel aanhouden dat je financieel onafhankelijk bent als je jaarlijkse uitgaven niet meer dan 4 procent van het geïnvesteerd vermogen zijn. Je vermogen blijft daardoor heel stabiel, terwijl je maar een heel klein deel van je vermogen gebruikt om van te leven. Je moet dus 25 keer je jaarlijkse uitgaven bij elkaar kunnen sparen, zodat je op de 4 procent regel blijft.

Een voorbeeld van FIRE zijn

Een voorbeeld van bepalen of je FIRE bent. Stel je voor: je geeft 40.000 euro per jaar uit. Dan heb je een vermogen van 40.000 / 0,04 = 1 miljoen euro nodig om financieel onafhankelijk te worden. Het betekent in de praktijk dat als je binnen nu en 30 jaar volledig financieel onafhankelijk wil zijn, je dit bedrag door 30 moet delen. Met andere woorden, je moet dan iets meer dan 33.000 euro per jaar sparen om FIRE te worden. Je zal dus wel wat aanpassingen moeten maken aan je huidige levensstijl om dit te bereiken. Maar het is niet onmogelijk. Voor mensen die echt graag willen en genoeg doorzettingsvermogen hebben, is het doorgaans zelfs goed haalbaar, als ze al op jonge leeftijd beginnen met het volgen van deze methode, en zich er daarna ook goed aan houden.

Wellicht ook interessant