De leukste vrouwelijke cabaretiers

We lachen ons daadwerkelijk krom wanneer we naar een cabaretier gaan. Ze zijn in staat om de alledaagse dingen op zo’n manier te vertellen, dat het hilarisch is. Erge dingen worden gerelativeerd en de normaalste zaken worden gedramatiseerd. We weten niet hoe ze het doen, maar een lach op je gezicht wordt hoe dan ook gegarandeerd.

In deze blog zullen we ingaan op de leukste vrouwelijke cabaretiers van het moment. We vertellen wie ze zijn, waar ze om bekend staan en hoe zich ze uniek opstellen ten opzichte van andere cabaretiers. Lees je gauw verder?

#1 Brigitte Kaandorp

Ik heb een heel zwaar leven
Echt heel zwaar
Alles is voor mij ontzettend moeilijk
Ik heb echt een heel zwaar leven
Nee maar echt waar
(…)

Wie kent het stukje uit het liedje niet? Het is ontzettend herkenbaar en misschien wel een beetje confronterend. Al jarenlang is Brigitte Kaandorp een ware legende in de Nederlandse cabaretwereld. Met een uitbundige persoonlijkheid en leuke humor verovert ze keer op keer de harten van nieuw publiek. Haar shows zijn immers energiek en hilarisch. Op dit moment is er helaas geen voorstelling te zien, maar een stop is ook niet aangekondigd, dus we wachten rustig af.

#2 Claudia de Breij

Claudia de Breij is een van de meest veelzijdige cabaretiers in Nederland. Ze staat bekend om haar scherpe humor en het bespreken van zeer relevante en interessant onderwerpen. Haar shows zijn zowel grappig als diepgaand, en ze heeft talloze prijzen gewonnen voor haar werk. Overigens is ze ook bekend met een aantal muzieknummers. Eentje zoals ‘Mag ik dan bij jou‘ wordt vaker wel dan niet op een begrafenis afgespeeld. Eindeloze tranen en diep verdriet heeft hiermee een naam gekregen.

#3 Nathalie Baartman

She does it all. En als we zeggen ‘alles’ dan is dat ook echt alles. We kennen haar voornamelijk als cabaretière en theatermaakster, maar ze doet nog veel meer dan dat. Zo presenteert ze weleens een verhalenmiddag van ‘Echt Gebeurd‘, is columniste en was ze vroeger een tijdje creatief therapeut en heeft sportles gegeven.

Tegenwoordig treedt ze dus nog regelmatig op met haar fantastisch grappige en maatschappijkritische optredens. Ze heeft ontzettend veel meegemaakt dus zal bij ieder onderwerp ook wel een verhaal over haarzelf kunnen vertellen. Haar enthousiasme werkt aanstekelijk en je zal ongetwijfeld met een lach op je gezicht de theaterzaal verlaten.

#4 Soundos El Ahmadi

Tegen de humor van Soundos moet je kunnen. Soms het simpelweg zo grof en recht voor z’n raap, dat je een seconde met open mond staat te kijken, voor je doorhebt dat het grappig is. Maar goed, Soundos dus. Ze slaat bruggen tussen verschillende culturen en achtergronden. In haar programma ‘Echt Waar?!‘ en haar theatervoorstellingen laat ze zien wie ze is. De in 1981 geboren Amsterdamse doet overigens ook mee aan vele andere televisieprogramma’s, waaronder ‘Vier Handen op Eén Buik’. Tot slot kan je nog meer Soundos ontdekken in een podcast, kijk maar eens hieronder. Erg fascinerend om al deze kanten van Soundos te ontdekken!

#5 Kiki Schippers

Bijna de Slimste Mens, columniste, radiomaker én cabaretier. Deze bezige bij court regelmatig door het land met haar fantastische voorstellingen. Schippers staat bekend om haar liedjes vol vleugjes humor. Haar muzikale talent en grappige teksten zorgen voor een unieke cabaretbeleving.

Voor al haar liedjes werd ze vaker dan eens genomineerd voor verschillende prijzen. Een voorbeeld daarvan is 4 nominaties (inclusief 1 overwinning) van de Annie M.G. Schmidtprijs. Ze heeft een talent voor schrijven, want in nood hebben al verschillende programma’s gebruik gemaakt van haar talent. De mooiste liedjes die in de kortste tijdsbestekken zijn geschreven, zijn nu nog steeds relevant.

#6 Sanne Wallis de Vries

Sanne Wallis de Vries is een veelzijdige cabaretière die bekend staat om haar imitatietalent. Ze kan moeiteloos allerlei bekende Nederlanders imiteren en gebruikt dat talent om humoristische perspectieven te bieden op actuele gebeurtenissen. If you don’t love her, we will, want dat verdient ze wel.

In ieder geval kan je Wallis de Vries ook kennen van haar werk als actrice. Zo speelde ze vaker dan eens mee in de serie van ‘Mees Kees‘ en is ze ook nog eens stemacteur. Een echt multitalent in de wereld van vrouwelijke cabaretiers, dus.

#7 Lenette van Dongen

Lenette van Dongen is al jarenlang een gevestigde naam in de cabaretscene. Haar shows zijn vaak persoonlijk en introspectief, maar toch doorspekt met humor. Ze slaagt erin om herkenbare situaties uit het dagelijks leven om te zetten in grappige verhalen. Van Dongen heeft dus diverse solo-cabaretvoorstellingen op haar naam staan en heeft ook meegespeeld in verschillende televisieprogramma’s en films. Haar veelzijdigheid en talent hebben haar een gewaardeerde plaats gegeven in de Nederlandse entertainmentindustrie, waar ze al jarenlang succesvol is. Helaas heeft ze de laatste tijd wat gekampt met kwaaltjes, maar zal ze binnenkort waarschijnlijk weer op het toneel verschijnen.

#8 Eva Crutzen

Last but not least, Eva Crutzen. Deze vrouw is een opkomend talent in de Nederlandse cabaretwereld. Met haar frisse en eigentijdse stijl weet ze een jonger publiek aan te spreken. Haar shows zitten vol energie en humor. Hoewel ze nog bij lang niet iedereen zo bekend is als iemand als Brigitte Kaandorp, is ze langzaam bezig om zich naar de top van de cabaretwereld te werken. We zijn benieuwd naar wat de toekomst haar zal wennen.

Conclusie

Ons land heeft een schat aan vrouwelijke cabaretiers die de kunst van het cabaret tot in perfectie beheersen. Ze brengen humor, inzicht en reflectie naar het podium en weten het publiek keer op keer te vermaken. Of je nu houdt van scherpe humor, persoonlijke verhalen, of muzikale cabaret, er is voor elk wat wils. Mis deze getalenteerde dames niet de volgende keer dat ze een voorstelling geven!

Wellicht ook interessant