Amber Kortzorg: partner, kind, afkomst, ziek & meer

a flag on a pole

Amber Kortzorg. Haar naam zal bij sommigen een belletje doen rinkelen en bij anderen eigenlijk alleen maar vraagtekens oproepen. In ieder geval kunnen wij je alvast vertellen dat het absoluut de moeite waard is om haar te leren. Het is een prachtige jongedame met het hart op de juiste plek. Ze is slim, maakt zich druk om onderwerpen als inclusiviteit en duurzaamheid en laat maar al te graag een kritische blik glijden over de meest uiteenlopende onderwerpen.

In deze blog zullen we vertellen wie Amber Kortzorg is. Dit doen we niet alleen aan de hand van haar werk, maar ook aan de hand van een aantal meer persoonlijke zaken. We zullen je vertellen over haar jeugd en afkomst, over haar partner en nog zo veel meer. Het zal je verbazen wat voor persoon er achter die grote bos krullen schuilt en dat iemands achtergrond soms meer invloed heeft op je eigen ‘zijn’ dan je misschien denkt.

Wie is Amber Kortzorg?

De meeste mensen zullen Amber Kortzorg kennen van haar werk voor BNNVARA. Ze heeft daar ondermeer Op Weg naar het Lagerhuis gepresenteerd, al is ze tegenwoordig presentator van het consumentenprogramma Kassa. Achter de schermen maakt ze zich hier druk over de benoemde aspecten zoals duurzaamheid en inclusiviteit, maar ook de kansengelijkheid en gezondheid zijn aspecten die haar aan het hart gaan.

Op een wat ‘onzichtbare manier’ is ze vandaag de dag ook nog Voorzitter commissie Onderwijs & Onderzoek en lid van de auditcommissie op de Amsterdamse Hogeschool van de Kunsten. Dat ze in Amsterdam zit, is overigens niet heel gek. Zo zat Kortzorg tijdens haar middelbareschooltijd op het Barleus Gymnasium en studeerde ze Neuroscience en een master Journalistiek aan de UvA (Universiteit van Amsterdam).

Afkomst en kind

Dat ze zo veel in Amsterdam te vinden is, is geen toeval. Haar moeder komt namelijk uit Amsterdam-noord. Maar, dat is niet waar de meeste mensen nieuwsgierig zijn. Het onderwerp waar nog wel een paar vraagtekens om liggen, is de vader van Kortzorg.

De vader en moeder van Kortzorg gingen ongeveer een half jaar na haar geboorte uit elkaar. Het contact tussen Kortzorg en vader verliep vanaf dat punt tamelijk moeizaam. Wat we in ieder geval kunnen vertellen is dat haar vader uit Suriname komt en dat hij zelf weer afkomstig is van een creools, Chinees geslacht. Eigenlijk wilde Kortzorg nooit echt ingaan op de moeizame relatie met haar vader, tót het ene moment in 2022. In het najaar van dat jaar kwam de zesdelige documentaireserie ‘Alles is Famiri’ op de televisie. Kortzorg ging op zoek naar haar roots in Suriname en uiteindelijk zou ze met haar vader op een bankje zitten waar ze hun relatie onder de loop hielden. Tegenwoordig zou het contact wat beter zijn en is haar vader ontzettend trots op wat Kortzorg allemaal heeft bereikt. De drang om te zoeken naar haar afkomst begon trouwens al in 2020, toen Black Lives Matter ineens opspeelde.

For your information: de serie gaat ook voor een groot gedeelte over het leven in Suriname, hoe dat anders is van de Nederlandse cultuur en hoe belangrijk ‘familie’ eigenlijk is. Leuk om te kijken én interessant.

Partner

Een prachtige vrouw. Succesvol. Vol ambitie. Welke man of vrouw zou daar nou niet op vallen? En op wat voor persoon valt zo’n vrouw zelf eigenlijk? Nou, we kunnen je vertellen dat Kortzorg al jaren samen is met een knappe jongeman van Zwitserse komaf. Het stel leerde elkaar in 2017 kennen in Japan, waar ze elkaar toevallig tegenkwamen en al gauw merkte dat het goed klikte.

Kortzorg is open over haar langeafstandsrelatie en de struggles die daarmee, bijvoorbeeld in de coronaperiode, maar houdt de beste man in kwestie eigenlijk best wel privé. Hij heet Sven en is ontzettend lief, slim en getalenteerd. Tenminste, als we haar moeten geloven dan zal dat er ongeveer uitkomen. Nou ja, we wensen hen het allerbeste en zijn benieuwd wat de toekomst hen verder nog zal brengen.

Amber Kortzorg samen met haar vriend Sven

Kassa

Voor nu vinden we het nog wel interessant om het even te hebben over ‘Kassa’, het programma waar Amber Kortzorg voor de meeste mensen van bekend is. Dit televisieprogramma is een consumentenprogramma dat wordt uitgezonden op de Nederlandse publieke omroep. Het programma richt zich op consumentenzaken, zoals producttests, consumentenrechten, prijsvergelijkingen en klachtenafhandeling. Kassa behandelt diverse onderwerpen die relevant zijn voor consumenten, van financiële producten tot gezondheidszorg en van duurzaamheid tot technologische ontwikkelingen. Het biedt ook een platform voor consumenten om hun ervaringen te delen en klachten in te dienen. Door middel van onderzoek en interviews probeert Kassa inzicht te geven in de markt en consumenten te informeren over hun rechten en keuzes.

Als presentator richt Kortzorg zich op:

  • (natuurlijk) het presenteren
  • het redactionele proces

en verder op de achtergrond op:

  • de strategische langetermijnvisie met “bepaalde een grondhouding op basis van een positieve en kritische grondhouding met hartstocht voor mens, maatschappij en de natuur.” (Amber Kortzorg, 2024)

Wat ons betreft alleen maar mooie dingen vanuit een goede plek van het hart. En voor degene die het niet met haar eens zijn: doe je er zelf wel wat aan?

Conclusie

Amber Kortzorg, vanaf nu een vrouw waar iedereen wel wat van weet. Een vrouw met, nog steeds, het hart op de juiste plek, een interessant verleden en een fijne relatie en een stabiele thuisbasis. Ze werkt hard voor hetgeen ze graag ziet in de wereld en zal ongetwijfeld nog lang op televisie te zien blijven (als het aan ons ligt in ieder geval wel!). We zijn benieuwd wat we nog meer van haar gaan zien in de toekomst.

Wellicht ook interessant