Ziekteverzuim: zo hou je grip op de risico’s én de kosten

selective focus photography of people sits in front of table inside room

Ziekte is niet alleen heel vervelend voor je medewerker; het kost jou als ondernemer ook veel geld. Je betaalt bij ziekteverzuim namelijk 2 jaar minimaal 70% van zijn of haar laatstverdiende loon door. En dan hebben we het nog niet eens over de tijd, energie en zorg die komt kijken bij re-integratie. Gelukkig kun je de financiële risico’s afdekken met een ziekteverzuimverzekering. Deze vangt (een deel van) de kosten op als een medewerker ziek wordt. Je verzekert je voor loondoorbetaling en krijgt ondersteuning bij het begeleiden en re-integreren van de medewerker. Dat geeft rust; financieel én organisatorisch. In dit artikel kijken we naar de mogelijkheden van de ziekteverzuimverzekering van Sazas, verzuimspecialist voor het hele mkb.

Hoeveel dekking wil je?
Bij Sazas kun je bij het afsluiten van een ziekteverzuimverzekering zelf de dekking kiezen. Je kiest dan voor de dekking die het beste past bij jouw situatie en risicobereidheid. Je bepaalt bijvoorbeeld:

  • Loondekking: je kunt kiezen voor een dekking als 100/100, 100/85 of 85/70. Hierbij is het eerste getal het dekkingspercentage in het eerste ziektejaar. Het tweede getal is het dekkingspercentage voor het tweede jaar;
  • Werkgeverslasten meeverzekeren: naast het loon van de zieke medewerker lopen ook andere kosten door. Denk aan de premies voor werknemersverzekeringen en de bijdrage aan de zorgverzekeringswet. Deze kun je voor 20%, 25% of 30% meeverzekeren;
  • Eigen risicoperiode: in deze periode (bijvoorbeeld 10 of 30 dagen) draag je zelf de kosten. Daarna springt de verzekering bij. Meestal geldt: hoe langer het eigen risico, hoe lager de premie;
  • Verzuimbegeleiding en re-integratie: je kunt kiezen voor volledige ondersteuning door de verzekeraar of bepaalde zaken zelf organiseren. Let op: je bent altijd wettelijk verplicht om actief te werken aan re-integratie (Wet verbetering poortwachter).


Meer dan geld alleen: begeleiding en herstel?
Ziekteverzuim is niet alleen een kostenpost, maar vraagt ook om goede begeleiding. Hoe sneller je medewerker kan terugkeren, hoe beter. Een goede ziekteverzuimverzekering helpt je hierbij. Kies je bijvoorbeeld voor een pakket met arbodienstverlening, dan krijg je bij Sazas ondersteuning van ervaren specialisten en (gedeeltelijke) vergoeding van re-integratiekosten. Maar let op: als werkgever blijf je eindverantwoordelijk. Je moet zorgen voor een contract met een geregistreerde arbodienst of bedrijfsarts en actief meewerken aan hersteltrajecten.

Wat kost een ziekteverzuimverzekering?
De premie wordt berekend op basis van het totale verzekerde loon van je medewerkers, tot een maximum bruto jaarsalaris van € 125.000,- per medewerker. Daarbij spelen ook je eerdere verzuimcijfers en je gekozen dekking een rol. Je betaalt de premie vooraf; per maand of kwartaal. Bij maandbetaling geldt een kleine opslag. De verzekering loopt 1 of 3 jaar. Na afloop kun je dagelijks opzeggen met 1 maand opzegtermijn.

Waarom zou je dit als mkb’er nu al willen regelen?
Juist als kleinere ondernemer ben je kwetsbaar voor ziekteverzuim. 1 langdurig zieke medewerker kan al flinke gevolgen hebben. Niet alleen financieel, maar ook voor je team en planning. Met een goede ziekteverzuimverzekering houd je controle, bescherm je je bedrijf en bied je je medewerkers een professioneel vangnet. Denk je nu: dit moet ik eens goed uitzoeken? Kijk dan zeker eens op de website van Sazas. Sazas is al jaren specialist in verzuimverzekeringen voor het mkb en biedt verschillende verzuimoplossingen die met jouw bedrijf meebewegen.

Wellicht ook interessant