Vijf tips om je bedrijf nog veiliger te maken

Waarschijnlijk ga je elke dag met een hoop plezier aan het werk. Dat is niet meer dan logisch, ondernemen is namelijk hartstikke leuk. Natuurlijk gaat het niet altijd vanzelf. Er zijn periodes waarin het wat minder draait. En soms ben je ook gewoon toe aan vakantie. Waar veel ondernemers bang voor zijn, is dat er iets gebeurt binnen het bedrijf. ‘Iets’ klinkt misschien vaag, wat niet zo gek is. Wanneer je naar de veiligheid kijkt, zie je hoe ontzettend veel daaronder valt. In dit artikel vind je vijf handige tips om de veiligheid omhoog te brengen.

Schakel een specialist in

De belangrijke eerste stap is contact zoeken met een specialist. Veiligheid is namelijk een vak. Bedrijven zoals G4S Safety Solutions zijn gespecialiseerd in beveiliging. Ze komen bij je langs en kijken bijvoorbeeld naar vluchtroutes, calamiteitenplannen en het gebruik van beschermende kleding. Op basis van jouw bedrijf en je visie wordt een analyse gemaakt. Vervolgens krijg je advies om de veiligheid naar een hoger niveau te tillen.

Digitale veiligheid

De digitale veiligheid mag hoog op de agenda worden geplaatst. Jammer genoeg komt het geregeld voor dat een bedrijf gehackt wordt. Dit kost niet alleen klauwen met geld, maar kan ook leiden tot het lekken van gegevens van klanten en/of werknemers. En dat wil je echt niet hebben. Cybercriminaliteit kun je op verschillende manieren voorkomen. Een goed antivirusprogramma is belangrijk, net als een meervoudige authenticatie. Ook met betrekking tot cybercriminaliteit zijn er specialisten die je graag advies geven.

Zorg voor bewustwording

In het verlengde van het vorige punt is het goed om voor bewustwording onder je personeel te zorgen. Kijk je naar de digitale veiligheid, dan is elk kwartaal een training geen overbodige luxe. Dit gaat niet eens zozeer om het ontwikkelen van nieuwe skills, maar meer om het opfrissen van de kennis en het opnieuw bewust worden van de gevaren. Iedereen weet wel dat het onverstandig is om schermen open te laten staan. Tijdens zo’n training wordt dieper ingegaan op de gevaren.

Goed veiligheidsplan

Niet alleen digitale veiligheid moet getraind worden. Er zijn veel meer soorten gevaar. Je wilt er liever niet aan denken dat er een ongeluk ontstaat of er brand ontstaat. Maar het kan altijd gebeuren. Bij een brand is het belangrijk dat het personeel weet wat het moet doen. Hoe krijg je dat voor elkaar? Heel simpel, door een goed veiligheidsplan te hebben en ervoor te zorgen dat het personeel het plan kent. Als het pand ontruimd moet worden, moet iedereen de procedure kennen. Houd daarom regelmatig oefeningen.

Een open cultuur

Een open cultuur is de laatste jaren volop in het nieuws geweest. Terecht, omdat een veilig werkklimaat voor iedereen prettig werkt. Ook voor ondernemers, omdat medewerkers die goed in hun vel zitten de beste prestaties leveren. Je kunt zelf een veilige omgeving creëren. Hiërarchie is niet meer van deze tijd. Iedereen moet zich kunnen uiten, ook als dit tegen de baas is. Daarnaast dragen bedrijfsactiviteiten bij aan de sfeer.

Wellicht ook interessant

Wat is decaf koffie?

Decaf koffie, ook wel cafeïnevrije koffie genoemd, is koffie waaruit bijna alle cafeïne is verwijderd. Maar